POZİTİF PSİKOLOJİ

47 Okunma — 05 Nisan 2020 15:57

Alperen Kaya

Merhabalar, Bekleme Odası ailesi geçen haftalarda size şiddet konusunda elimden geldiğince bir şeyleri anlatmaya bir farkındalık oluşturmaya çalıştık. Bu hafta sizlere pozitif psikolojden, pozitif düşüncelerin hayatımıza olan etkisinden bahsetmek istiyorum.

Psikoloji bilimi ilk ortaya çıktığı günden itibaren insanlarda neyin yanlış olduğu ile ilgilendi. Pozitif psikoloji ise insanları hep olumlu yönde düşünmesi için teşvik etmeye çalıştı. Pozitif psikolojisinin ise bireylerin, grupların ve kurumların var olan kapasitelerini olumlu ve güçlü yönlerini en etkin ve verimli bir şekilde değerlendirmelerini sağlayan pozitif yönde gelişimlerini inceleyen bir yaklaşımdır. Psikoloji tarih Pozitif psikolojinin ünlü öncüsü Martin Seligman, mutluluğun her zaman sosyal durumumuza, dinimize ya da fiziksel güzelliğe bağlı olmadığını söylemektedir. Pozitif Psikolojinin kurucularından Seligman ve Csikszentmihalyi (2000), pozitif psikolojinin amacının sadece negatifi vurgulamak ve düzeltmek olmadığını, ayrıca pozitifi ortaya çıkarmak, desteklemek ve hatta toplumu bu pozitif özelliklerle birlikte yeniden oluşturmak olduğunu savunur. Pozitif psikoloji zayıf yönlerimizle baş etmenin yanında bizim güçlü yönlerimizde etkin kullanmamız gerektiğini öğretir. Pozitif psikoloji var olan hayatın daha fazla doyum alınarak yaşanmasıdır. İnsanları birbirinden ayıran özellikleri olduğu gibi türe özgü yetenekleri de vardır. Buna stres ile başa çıkmak, hastalıklarla mücadele etmek, uyum sağlamak gibi örnekler verebiliriz. Bu beceriler ortak olmasına karşın her bireyde eşit düzeyde değildir. Bu kurama göre bireylerin sahip olduğu zayıf yönlere odaklanmasının bir kıymeti yoktur. Bireylerin sahip olduğu güçlü yönler ile geride kalan zayıf yönlerini yönetebilecekleri fırsatlar yaratılmalıdır.

Pozitif psikolojinin çalışma alanları; Karakter güçleri, hayatın anlamı ve amacı, psikolojik ihtiyaçlar, yaşam kalitesi, motivasyon, yaşam doyumu, özgecilik, farkındalık, evlilik doyumu, cinsellik, aşk hayatı, pozitif yaşlanma, sosyal yeterlilik olarak sayılabilir. Tarhan (2015), ruhsal sağlık bilimi olarak nitelenen Pozitif psikolojinin, bireylerdeki özgür iradeye, amaçlara ve toplumdaki değerlere bağlı gelişir. Böylece kişisel farkındalığı olan bireyler toplumu beyin-zihin karar vermeye hapsolmayan manevi (spiritüel) bir açıdan değerlendirebilirler. Bireyler büyüdükçe yaş olarak tecrübe kazandıkça olgun bir şekilde düşünmeye başladıkça çevrelerindeki biyolojik, psikolojik ve sosyal olan ilişkilerinin değiştiğine yönelik farkındalıkları artar. Seligman ve Petterson (2004), tarafından yapılan  araştırmalarda pek çok kadim dini ve felsefi gelenek taranmak sureti ile insanın temel değer ve güçleri tespit edilmiştir. Pozitif psikoloji alanında yapılan araştırmalarda insanın temel değer ve güçleri tespit edilmiş, özellikle son yıllarda yapılan çalışmalarda yıllardır ihmal edilen bireylerin manevi yönü üzerinde durularak, değer ve erdemler de dikkate alınmıştır. Örneğin, Mevlana’nın Mesnevi isimli eserindeki “Kardeşim sen düşünceden ibaretsin. Geriye kalan et ve kemiksin. Gül düşünürsen gülistan olursun. Diken düşünürsen dikenlik olursun.” Sözünde pozitif düşüncenin ve pozitif psikolojinin önemini görebilmekteyiz. Yazımızın son kısmına gelirken Martin Selingmanın bir sözüyle bitirmek istiyorum, ‘hayat olumlu insanlara da olumsuz insanlara da aynı terslikleri ve trajedileri sunar, ama olumlu insanlar bununla daha iyi başa çıkar.

Kaynakça

Gable L.S., & Haidt J. (2005). What (and Why) is positive psychology? Review of General Psychology, 9, 103–110.

Lyubomirsky, S., King, L., & Diener, E. (2005). The benefits of frequent positive affect: does happiness lead to success?. Psychological bulletin131(6), 803.

Seligman, M. E. (1999). Positive social science. Journal of Positive Behavior Interventions 1(3), 181

Seligman, M.E. & Csikszentmihalyi, M. (2000). Positive psychology: An introduction. American Psychologist55, 5–14.

Tarhan, N. (2012). Mesnevi Terapi. İstanbul, Timaş Yayınları.

*https://www.pozitifpsikolojienstitusu.com/Kurumsal/pozitif-psikoloji-nedir/5

etiketlerETİKETLER
Üzgünüm, bu içerik için hiç etiket bulunmuyor.

POZİTİF PSİKOLOJİ